PRINCIPALELE 30 DE CAUZE ALE ESECULUI
Cate dintre ele te impiedica sa avansezi?
Ce spune Napoleon Hill in cartea sa “Think and Grow Rich”
Am avut privilegiul sa analizez mai multe mii de oameni, dintre care 98% au fost catalogati drept niste “ratati”. Cu siguranta, ceva nu este in regula cu o civilizatie si cu un system educational care permit ca 98% din oameni sa treaca prin viata ca niste ratati. Analiza pe care am facut-o a demosntrat ca exista 30 de cause principale ale esecului (si 13 principii de baza care stau la baza obtinerii succesului in viata).
1. Mediul ereditar nefavorabil. In cazul celor care se nasc cu deficient biologice, indeosebi cerebrale, nu se mai poate face aproape nimic. Singura metoda pe care o ofera filozofia noastra pentru recuperarea acestei slabiciuni este folosirea unui grup de consultant. Pe de alta parte, aceasta este singura din cele 30 de cause care nu poate fi corectata cu usurinta de catre fiecare individ in parte.
2. Absenta unui scop bine definit in viata. Un om care nu urmareste un scop central in viata sau un tel bine definit catre care sa aspire nu se va putea bucura niciodata de succes. 98% din oamenii pe care i-am analizat nu aveau un astfel de scop in viata. Poate ca aceasta a fost principala cauza a esecului lor.
3. Absenta ambitiei de a te ridica mai presus de mediocritate. Nu exista nicio speranta pentru cei care sunt atat de indiferenti incat nu doresc sa isi depaseasca propria conditie, dar sis a plateasca pretul afferent.
4. Educatia insuficienta. Acest handicap poate fi deposit cu o relative usurinta. Experienta a demonstrate ca oamenii cei mai bine educati sunt de multe ori cei autodidacti. Simpla diploma de colegiu nu echivaleaza neaparat cu o educatie reala. Un om cu adevarat educat este acela care a invatat sa obtina tot ceea ce isi doreste de la viata, fara a viola drepturile celorlalti oameni. Adevarata educatie nu este alcatuita in primul rand din cunoastere, ci dintr-o cunoastere aplicata eficient si cu perseverenat. Nimeni nu este platit pentru ceea ce stie, ci pentru ceea ce face cu ceea ce stie.
5. Lipsa de autodisciplina. Disciplina se naste din autocontrol. Acesta din urma se refera la controlul tuturor calitatilor negative. Inainte de a putea controla circumstantele exterioare, e necesar sa inveti mai intai sa te controlezi pe tine insuti. Autocontrolul este cea mai grea sarcina din lume. Daca nu iti poti cuceri egoul, te va cuceri acesta pe tine. Daca doresti sa iti vezi simultan cel mai bun prieten din lume, dar sic el mai mare dusman din lume, nu ai decat sa te uiti in oglinda.
6. Sanatatea precara. Nimeni nu se poate bucura de un success rasunator daca nu se bucura de o stare buna de sanatate. Din fericire, majoritatea cauzelor care conduc la imbolnavire pot fi tinute cu usurinta sub contrl. Acestea sunt:
a. consumul excesiv de alimente care nu favorizeaza sanatatea.
b. tiparele mentale gresite ( gandurile negative).
c. folosirea gresita si excesiva a energiei sexuale.
d. lipsa de exercitii fizice.
e. respiratia incorecta, care nu ii furnizeaza organismului suficient aer proaspat.
7. Influentele nefavorabile ale mediului exterior in timpul copilariei. “Dupa cum este lastarul, asa va creste copacul”. Majoritatea oamenilor care au tendinte criminale datoreaza aceste tendinte mediului nefavorabil in care au crescut si tovarasilor de joaca din copilarie.
8. Amanarea. Aceasta este una dintre cele mai commune cause ale esecului. “Taraganeala batraneasca” este un defect potential al tuturor oamenilor, care de-abia asteapta sa spulbere sansele de success ale celor care se lasa prinsi in capcana ei. Marea majoritate a oamenilor trec prin viata ca niste ratati din cauza ca asteapta prea mult “momentul potrivit” pentru a incepe sa faca ceva valoros cu viata lor. Nu mai astepta. S-ar putea ca “momentul nepotrivit” sa nu vina niciodata. Incepe chiar acum, indifferent de circumstantele exterioare, si opereaza cu instrumentele pe care le ai la dispozitie. In timp, vei constata iti va oferi instrumente din ce in ce mai bune.
9. Lipsa de perseverenta. Majoritatea oamenilor iau bine “startul”, dar nu ajung niciodata la “finis”. Altfel spus, ei incep cu usurinta o activitate noua, dar nu o duc decat rareori la bun sfarsit. Mai mult, ei sunt predispusi sa renunte la primul semn de infrangere. Perseverenta nu are niciun substitut. Cine isi face din ea un aliat permanent descopera in scurt timp ca esecul se plictiseste sa mai joace acest joc si il paraseste. Esecul nu rezista niciodata in fata perseverentei.
10. Personalitatea negativa. Nu incape nicio speranta de succes pentru cei care ii resping pe ceilalti oameni prin personalitatea lo negative. Succesul nu poate veni decat prin aplicarea puterii, iar puterea se naste din cooperarea cu alti oameni. O personalitate negative nu poate conduce vreodata la cooperare.
11. Incapacitatea de a-ti controla impulsul sexual. Energia sexual este cel mai puternic stimul care ii mana pe oameni sa actioneze. Fiind cea mai puternica dintre toate emotiile, ea este necesar sa fie controlata prin transmutare si sublimare, si directionata spre alte canale.
12. Dorinta necontrolata de “a obtine ceva fara sa oferi nimic in schimb” Instinctul jocurilor de noroc conduce milioane de oameni catre esec. Cea mai buna dovada in aceasta directive o constituie prabusirea Bursei de Valori de pe Wall Street din anul 1929, cand milioane de oameni au incercat sa faca bani prin specularea cresterilor valorii actiunilor.
13. Absenta puterii de decizie bine definite. Oamenii care au success in viata iau foarte prompt decizii, dar nu le schimba decat foarte rar sau deloc. Invers, oamenii care nu au succes iau foarte greu decizii, dar le schimba foarte frecvent si foarte rapid. Indecizia este sora geamana a amanarii. De regula, ele apar in acelasi locuri. Cel mai bine este sa te feresti de aceste surori diabolice inainte ca ele sa puna man ape tine sis a te atraga in capcana esecului.
14. Una sau mai multe din cele sase temeri elementare. Daca doresti sa iti valorifici efeicient serviciile personala, va trebui sa iti controlezi aceste temeri.
Teama de saracie, teama de critici, teama de boala, teama de pierderea iubirii unei personae dragi, teama de batranete, teama de moarte.
15. Alegerea gresita a partenerului de viata. Aceasta cauza a esecului este destul de comuna si de frecvent intalnita. Relatia de casatorie reprezinta un contact intim intre cei doi oameni. Daca aceasta relatie nu este armonioasa, viata celor doi nu are cum sa fie mai echilibrata, astfel incat amandoi sunt predispusi catre esec. Mai mult, ei vor cunoaste un esec dublat de nefericire si de suferinta, emotii negative care distrug orice ambitie personala.
16. Precautiile excesive. Omul care nu risca niciodata se multumeste de regula cu ceea ce ramane de la ceilalti (cei care fac alegeri constiente). Precautiile excessive sunt la fel de daunatoare ca si lipsa oricarei precautii. Merita sa te feresti de ambele extreme. Viata este plina de oportunitati si de sanse, dar este necesar sa stii sa le iesi in intampinare.
17. Alegerea gresita a partenerilor de afaceri. Aceasta este una dintre cele mai commune cause ale esecului in afaceri. Cel care isi doreste sa isi valorifice efficient serviciile personale este necesar sa isi aleaga cu cea mai mare atentie patronul, astfel incat acesta s ail inspire. Astfel spus, patronul ales este necesar sa fie un om intelligent si de success. De cele mai multe ori, noi ii imitam pe cei de care ne apropiem si cu care ne asociem. De aceea, alege-ti intotdeauna un patron care sa fie un exemplu in viata.
18. Superstitiile si prejudecatile. O superstitie reprezinta o forma de teama, dar si un semn de ignorant. Oamenii care reusesc in viata au minti deschise si nu se tem de nimic.
19. Alegerea gresita a vocatiei. Nimeni nu poate reusi intr-un domeniu de activitate care ii displace. Pasul cel mai important pentru valorificarea eficienta a serviciilor personale consta in alegerea unei ocupatii pe care sa o practice din toata inima.
20. Lipsa de concentrare a eforturilor. Risipirea in toate diresctiile nu foloseste niciodata nimanui. Concentreza-ti intotdeauna eforturile asupra unui singur tel, bine definit.
21. Obiceiul de a cheltui in exces. Omul cheltuitor nu poate reusi in viata, intrucat traieste in permanenta sub spectrul fricii de saracie. Formeaza-ti obiceiul de a economisi sitematic prin punerea deoparte a unei parti din venitul tau. Banii tinuti la banca ii ofera detinatorului lor fundamental solid al curajului atunci cand isi negociaza pretul pentru serviciile oferite. Daca nu are bani, el trebuie sa accepte ceea ce i se ofera si se multumeste cu ceea ce primeste.
22. Lipsa de entuziasm. Fara entuziasm, nimeni nu poate fi convingator. De altfel, entuziasmul este foarte molipsitor. De aceea, cel care stie sa il manifeste este de regula bine primit in orice grup de oameni.
23. Intoleranta. Oamenii cu mintea “inchisa” rareori reusesc sa progreseze in viata. Intoleranta nu inseamna altceva decat o renuntare la procesul de invatare. Cele mai daunatoare forme de de intolerant sunt cele associate cu religia, cu rasismul si cu diferentele politice de opinie.
24. Lipsa de autocontrol. Cele mai daunatoare forme ale lipsei de autocontrol sunt cele asociate cu mancatul in exces, cu bautul in exces si cu sexul in exces. Lipsa de autocontrol in aceste domenii este intotdeauna fatala pentru obtinerea succesului.
25. Incapacitatea de a coopera cu alti oameni. Oamenii care isi pierd slujbele si care rateaza marile oportunitati in viata din cauza acestui defect sunt mai numerosi decat cei din toate celelalte categorii la un loc. Niciun lider sau un om bine infromat nu va accepta vreodata acest defect la subalternii sai.
26. Posedarea unei puteri care nu a fost dobandita printr-un efort personal. Este vorba de copiii de bani gata, care mostenesc bani pentru care nu au muncit. Puterea in mainile celui care nu a cucerit-o gradat se dovedeste deseori fatala succesului. Bogatia prea rapida este chiar mai periculoasa decat saracia.
27. Necisntea intentionata. Cinstea nu poate fi substituita prin nimic. In anumite cazuri, se intampla sa fii nevoit sa fii necisntit temporar din cauza circumstantelor exterioare asupra carora nu ai niciun control, fara a face cuiva un rau permanent. Nu exista insa nicio speranta pentru cei care sunt necinstiti in mod intentionat. Mai devreme sau mai tarziu, faptele lor vor iesi la iveala, iar ei vor plati scump prin pierderea reputatiei lor, in anumite cazuri chiar prin pierderea libertatii.
28. Egoismul si vanitatea. Aceste calitati sunt ca niste faruri de culoare rosie care ii avertizeaza pe ceilalti oameni sa se fereasca de tine. Ele sunt intotdeauna fatale succesului.
29. Inlocuirea gandirii rationale cu emiterea de presupuneri. Cei mai multi dintre oameni sunt prea indiferenti sau prea lenesi pentru a cauta faptele reale care sa le permita sa gandeasca lucid. Ei prefer sa actioneze in functie de “opiniile” lor spontane, la baza carora stau de regula presupunerile sau judecata pripita.
30. Lipsa de capital. Aceasta reprezinta o cauza comuna de esce in randul celor care incep pentru prima data o afacere si care nu au suficient capital de rezerva pentru a absorbi socurile propriilor lor greseli (inerente din cauza lipsei de experienta) si care sa-i ajute pana cand isi stabilesc o reputatie.
31. Poti include aici orice alta cauza a esecului de pe urma careia ai suferit personal si care nu a fost amintita mai sus.
Cele 30 de cause principale ale esecului descriu intreaga tragedie a vietii celor care incearca sa aiba succes in viata, dar nu reusesc. Analizeaza-ti viata tinand cont de lista de mai sus, pentru a stabili care din cele 30 de cause te-a afectat personal. Pentru mai multa obiectivitate, poti apela la un prieten care te cunoaste foarte bine. Marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa se evalueze singuri la fel de corect cum o fac cei din jurul lor. S-ar putea sa faci sit u parte din aceasta categorie.