duminică, 24 aprilie 2011

Hristos a inviat

 Un prieten bun din Timisoara, Marius Simion,  mi-a trimis urmatoarele randuri intr-un mail. Ma inspira aceste randuri si simt nevoia sa vi le fac cunoscute si voua:

"Am cautat prin dictionarul de simboluri al lui Jean Chevalier si am gasit intamplator - sau neintamplator - ceva interesant despre ou.

Pe langa faptul pe care il stiam ca Pastele nu e sarbatoare crestina ci evreiasca, crucificarea lui Isus s-a facut intr-o zi cand evreii sarbatoreau Pastele, am aflat si ce a insemnat oul de-a  lungul istoriei.

Si pentru ca nu pot sa iti trimit alt cadou mai util decat informatiile, iti explic ce am inteles eu din dictionarul de simboluri.

Se pare ca oul intreg, inca nespart, reprezinta universul inca nemanifestat, universul inainte de aparitie, cand totul era potential. Toate energiile lui Dumnezeu erau stranse atunci sub forma unui ou cosmic. Totul e posibil sa se manifeste si sa existe dar nu exista inca nici spatiu, nici timp, nici materie, nici lumina.

Apoi oul se sparge iar universul apare, apare viata, creatia, universul.

Actiunea de a ciocni oule de Paste reprezinta de fapt repetarea ritualului de creere a universului. In civilizatiile mai vechi, inainte de perioada moderna in care traim, omul era mult mai aproape de univers si de natura prin repetarea acestor ritualuri, care faceau parte din viata sa zilnica. Aparitia universului este tot timpul un act de sacrificiu al divinitatii. In momentul ciocnirii oului, omul repeta chiar gestul de sacrificiu al divinitatii, gestul care a creat universul.

Mircea Eliade spunea ca participarea omului la un ritual cosmic il ajuta sa evolueze, sa se intregreze intr-un adevar mult mai mare decat viata sa limitata. Cu cat ne departam de natura si de univers cu atat psihologii o sa aibe mai mult de lucru. Tot ceea e e natural si firesc este pentru noi si sanatos, ceea ce e departe de natura este pentru noi tensiune, stres, boala.

Taranii nostri au obiceiul ca, in dimineata din duminica Pastelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neinceputa in care pun un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi si sanatosi ca un ou rosu. Dupa consumarea oualelor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.

Iti doresc sa ai un Paste Fericit si cu fiecare ou ciocnit gandeste-te ca te integrezi intr-un ritual vechi de mii de ani, repetat de milionane si milioane de oameni. Pastreaza in minte aceasta idee in toata perioada sarbatorilor!"

Niciun comentariu: