duminică, 30 ianuarie 2011

Profesori bine pregatiti si plini de entuziasm

     Pentru a preda in vederea intelegerii, profesorii insisi e bine sa se miste cu usurinta prin materie si sa o inteleaga. E nevoie ca profesorii sa se simta specialisti si ca in ochii elevilor lor ei sa conteze drept o imagine a profesionalismului. De asemenea, e necesar ca profesorii sa creada ca intelegerea este importanta si sa fie pregatiti sa o intruchipeze in propria lor viata. Nimic nu-i impresioneaza mai mult pe elevi decat sa aibe ocazia sa vada adulti informati folosind competent materialul pe care il prezinta. Acesta este motivul pentru care tinerilor muzicieni le place sa ii priveasca pe profesorii lor cantand, iar copii care invata tenis vor sa se joace cu instructorii lor. Din acelasi motiv elevii isi pierd interesul pentru profesorii care nu reusesc sa se ridice la nivelul conversatiei pe care o susutin.
     Dupa cum a aratat educatorl Lee Shulman, cunoasterea materiei este necesara, dar nu suficienta. Din doi profesori care-si cunosc materia la fel de bine, s-ar putea ca numai unul sa stie sa o prezinte elevilor neinitiati de asa maniera incat sa-i implice, sa distruga conceptiile evident gresite si sa construiasca intelegeri mai flexibile si mai puternice.
     Profesorii profesorilor e necesar sa isi ajute elevii sa-si insuseasca astfel de cunostinte pedagogice si sa le folosesac regulat in pregatirea viitoarelor clase. Profesorii e bine sa fie mereu atenti sa gaseasca cele mai potrivite proiecte, lectii, intrebari si forme de evaluare, care sa se potriveasca unui curriculum al intelegerii si sa contribuie la monitorizarea intelegerilor elevilor.
      Mai mult, nu este suficient ca profesorii sa se culce pe laurii propriei lor instruiri. Toate disciplinele evolueaza, iar unele, cum ar fi stiintele naturale, cu viteza luminii. Granitele dintre discipline se schimba si se nasc ocazii pentru o activitate interdisciplinara, uneori chiar fara sa ne dam seama. Profesorii e necesar sa tina pasul si sa tina pasul si cazul ideal este ca ei sa-si doreasca sa tina pasul. Elevii vad cand profesorii continua ei insisi sa invete si cand  sunt entuziasmati de noile descoperiri
     Desigur, multor profesori le lipseste o intelegere adanca a materiei lor, iar unii nu sunt motivati sa-si aprofundeze intelegerile. Educatia pentru intelegere este greu de urmat fara un numar mare de profesori devotati intelegerii si constienti de responsabilitatile lor. Sunt multe feluri prin care profesorii motivati pot sa intre mai adanc in propria lor materie si sa-si exerseze intelegerile, insa motivatia de a face acest lucru nu poate veni decat de la un profesor.
              Howard Gardner inspire me

Niciun comentariu: