sâmbătă, 21 decembrie 2013

   Necesitatea de a cunoaste lumea reala cat mai deplin pe propria piele incepe inca de la interpretarea unui vis. Daca, de pilda, cineva viseaza o padure, nu este suficient sa vada in aceasta un simbol al inconstientului. De ce viseaza o padure si nu o mare ? Intrebarea este, prin urmare, ce aspect al inconstientului vrea sa exprime simbolul nostru ? Copacii din padure trimit la legea lasarii la voia intamplarii, a cresterii si devenirii.   
   Trunchiurile se inalta deasupra noastra, sunt mai puternice decat noi. Acest lucru l-au descoperit Ghilgames si prietenul sau Enkidu, oameni de pe campii lipsite de copaci, cand s-au aflat pentru prima oara in mijlocul muntilor acoperiti cu cedri si au ramas uluiti :

                  Stateau linistiti si priveau padurea
                  Si nu conteneau sa se minuneze de inaltimea cedrilor ...

   A se lasa la voia constiintei de copac inseamna a se incredinta determinarii "superioare" a destinului, care se inalta deasupra Eu-lui si care insoteste viata din planul al doilea. Cel care viseaza padurea trebuie sa respecte legea padurii.. Nu se pune atat problema luptei, ci cea a rabdarii cu care poate fi depasit un obstacol sau o rana. Planurile Eu-lui vor fi de putin ajutor. In schimb va exista posibilitatea de dezvoltare imanenta a propriului suflet.
   Caci astfel creste copacul: el dezvolta predispozitia care se afla in el. Un stejar poate deveni numai un stejar, un mar poate deveni numai un mar. La fel stau lucrurile si cu natura omului, care intotdeauna poate deveni numai  ce este. De aceea, spune Jung, pomul simbolizeaza drumul inconstient al spiritului. Un terapeut nu va putea altceva decat sa descopere acest drum.
   Alchimistii au stiut despre acest adevar: "Arta", spun ei, "nu face decat sa imite natura si s-o corecteze in unele cazuri si s-o depaseasca: ....

Fragment din cartea
"Itinerarul Sufletului in Tinuturile Tainice. Cartea egipteana AMDUAT despre lumea subpamanteana"
        - Andreas Schweizer

luni, 16 septembrie 2013

ALCHIMIE MENTALĂ: Un altfel de inceput

ALCHIMIE MENTALĂ: Un altfel de inceput: A fost odata ca niciodata prima zi de scoala pentru fiecare dintre noi. 15 septembrie , ani la rand, era ziua in care vacanta de vara ...

Un altfel de inceput



A fost odata ca niciodata prima zi de scoala pentru fiecare dintre noi. 15 septembrie , ani la rand, era ziua in care vacanta de vara ramanea in urma si incepea scoala. Si odata cu inceperea scolii, incepeau si problemele, mai ales problemele de matematica, fizica, chimie (pentru unii). Scoala s-a terminat, problemele de matematica s-au dus, dar in locul lor au aparut problemele vietii.  Probleme cu partenera/partenerul de viata, problem la munca, problem cu proprii copii, probleme cu vecinii, probleme financiare, probleme de sanatate, probleme existentiale, probleme, probleme, probleme ... sau situatii, framantari.

Pana in toamna lui 2012 scoala incepea pentru mine in fiecare an (mai putin pe timpul facultatii), ca elev, apoi ca profesor de matematica. Lucrand cu mii de elevi si studenti (de la clasa a 3-a pana la anul 1 de facultate) mi-am dat seama ca pot sa ii ajut nu doar sa gaseasca solutii la problemele de matematica ci si in alte situatii specifice varstei lor. Foloseam un instrument foarte simplu si la indemana oricaruia dintre noi, si anume puneam intrebari. Si uite asa, lucrand si cu mine insumi, am descoperit acum cativa ani coaching-ul. In toamna lui 2012 am facut o schimbare majora in viata mea (pentru multi din jurul meu de neinteles). Mi-am dat demisia din invatamant. In anul care a trecut am absolvit o scoala de coaching si am devenit coach.

Se poate scrie o carte doar cu ceea ce este si ceea ce nu este coaching-ul. Am sa punctez cateva aspecte a ceea ce inseamna coaching-ul.

Coaching-ul este ca o intrebare infinit deschisa: “Ce vreau de la mine” (George Bragadireanu).

Coaching-ul inseamna a elibera potentialul oamenilor, pentru a maximiza propria lor performanta, insemna a-i ajuta pe oameni sa invete ei insisi despre ei, decat a-i invata propriu-zis ceva. Socrate a practicat aceleasi lucruri acum mai bine de 2000 de ani. (John Whitmore)

Coaching-ul consta intr-o acompaniere a clientului, fara a-i oferi acestuia raspunsuri sau optiuni, ci mai degarba punandu-i intrebari care sa-l ajute sa-si clarifice propriul demers si sa gaseasca propriile solutii . (Alain Cardon)     ... etc, etc...

Coaching-ul este o modalitate de invatare si dezvoltare, este despre prezent si viitor, este despre asumarea responsabilitatii, este ca o oglinda care iti reflecta interiorul intr-un mod obiectiv, fara judecati si prejudecati.

Coaching-ul nu este un prilej de a corecta comportamentele si actiunile cuiva, nu este training, nu este psihoterapie. Un coach nu este un expert care are raspunsuri la toate intrebarile dintr-un anumit context.

In calitate de coach te pot ajuta:
- sa-ti maximizezi punctele tale forte
- sa-ti proiectezi un plan de cariera
- sa-ti dai seama ce te blocheaza (frica de esec, lipsa de incredere, indoiala de sine, ...)
- sa-ti cresti satisfactia la munca si motivatia
- sa-ti clarifici si sa-ti atingi obiectivele
- sa-ti atingi potentialul tau printr-o invatare continua (de exemplu sa–ti dezvolti abilitati de comunicare)
- sa te autodezvolti (de exemplu sa gasesti cai de a imbunatati utilizarea timpului sau a energiei)
- sa hotarasti ce fel de echilibru vrei sa ai intre munca si viata personala
- sa treci peste obstacolele personale (de exemplu frica de a vorbi in public)
- sa dobandesti noi abilitati si competente pentru adeveni mai eficient
- sa te pregatesti pentru noi responsabilitati

Care sunt blocajele launtrice si externe care te impiedica sa-ti atingi potentialul tau maxim ?
Ne vedem, povestim si stabilim cum puteam sa ne ajutam reciproc si ce putem face unul pentru celalalt.

Totul poate fi si altfel ...






  




duminică, 1 septembrie 2013

Avem Timp

Avem timp,
de Octavian Paler

Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.

Avem timp pentru ambitii si boli,
sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare, avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile, avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam, avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem, avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea, avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem. Avem timp pentru toate.

Nu e timp doar pentru putina tandrete.
Cand sa facem si asta, murim.

Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le impartasesc si voua !! Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita. Restul ... depinde de ceilalti. Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie Altora s-ar putea sa nu le pase. Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata Ci PE CINE ai. Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul cca 15 minute Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva. Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot altii mai bine sa faca Ci cu ceea ce poti tu sa faci Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva

Am invatat ca oricum ai taia
Orice lucru are doua fete

Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu cuvinte calde S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi

Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti

Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand trebuie Indiferent de consecinte

Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
Dar nu stiu s-o arate
Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa fiu suparat Dar nu am dreptul sa fiu si rau

Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe chiar si la distanta Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul. Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten Oricum te va rani din cand in cand Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.

Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fi iertat de altii Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti Am invatat ca indiferent cat de mult suferi, Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.

Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta personalitatea Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna ca nu se iubesc Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc. Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc Si nu faptele sale

Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
Si pot vedea ceva total diferit
Am invatat ca indiferent de consecinte
Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe in viata

Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore
De catre oameni care nici nu te cunosc.

Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.

Am invatat ca scrisul
Ca si vorbitul
Poate linisti durerile sufletesti

Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
Iti sunt luati prea repede ...

Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile.

Am invatat sa iubesc
Ca sa pot sa fiu iubit

Am invatat...

duminică, 4 august 2013

Using Sannyas Name

Now I'm using a Sannyas Name "Sw Anand Pavitro"

Anand means Bliss
Pavitro means Pure

What is Sannyas?
Osho Neo-Sannyas is basically a  way of life according to the vision of  the spiritual master Osho, which can  be summarized as living consciously, meditatively and in celebration. Osho has talked on sannyas on numerous occasions; his discourses can be researched on the online libraries of www.osho.com, www.oshoworld.com and www.oshosearch.net

Taking Sannyas:
“What are the requirements to become an Osho sannyasin?” “Which meditations am I supposed to do?” “Are there anyobligations to fulfil to be a sannyasin?”
These are frequently asked questions and the simple answer is that now there are no requirements 
for sannyas, there are no formal obligations; sannyas is “initiation into freedom.”


Osho Sannyas is not a religion, it is not a sect, and it is not a political or ideological organisation. Sannyas is simply a statement by the individual that Osho is her/his spiritual master. Osho’s spiritual guidance to the individual can come through practicing his meditations, reading his books, watching the video recordings of his discourses. There is no formal organisation, no priest or medium, no one to watch or judge.

However, there is a loose informal community of fellow sannyasins, a global Osho Sangha, who are indirectly connected only because they love the same spiritual master. Many sannyasins find that to meditate in the presence of other sannyasins is very supportive, although it is not a necessity, there is no church. Osho Therapy groups are now a common way in which Osho sannyasins meet each other, but again there is no obligation to join.

To take Osho sannyas it is no longer required to ask anyone for permission, taking sannyas happens inside the being of the individual. However, it is customary to declare oneself as an Osho sannyasin, and begin to use a sannyas name. This is frequently done at a celebration organised by Osho Meditation Centre or by an Osho therapist in a group or meditation camp. The style of celebration can be different according to the organiser, there is now no uniform or formal style of initiation.

Choosing a Sannyas name:
Once the individual has decided to be an Osho sannyasin, there are a few ways to choose the name:
1. In meditation the individual becoming a sannyasin receives or understands the meanings of the names they feel they need. These meanings can reflect the qualities that the individual feels Osho Sannyas and Osho’s meditations will help them to grow towards, or they could be qualities that the individual already has and feels can be developed more. The meanings can then be researched on the list of sannyas names.
2. Rather than a meaning the individual has a preference for a particular sound for the pronunciation of the name, or a letter they prefer the name to begin with.
3. The individual becoming a sannyasin decides to ask somebody else to choose the name for them.
4. Intuitively open an Osho book, to find a meaning or a name of a previous sannyasin.

One or Two Names:
Usually sannyas names consist of two names, somewhat similar to the global use of a family name and an individual name. Although no strict rules apply to the choice of names for first or second name, often it is regarded that the first name denotes a pathway that the seeker is on or will travel on; and the second name often describes a certain individual quality. It is usual to use the second name when introducing oneself, and to use the first and second when introducing the full name. It is also possible to have just one name.

Titles:
Osho gave the titles ‘Swami’ and ‘Ma’ for male and female sannyasins. ‘Swami’ mean ‘master of oneself’ which can be understood as the potential of male energy. Although the spelling and pronunciation of ‘Svami’ would be more correct for Sanskrit purists, in Osho Sannyas we have always used the easier pronunciation and spelling of ‘Swami’ and often shortened to “Sw.” ‘Ma’ means ‘mother’ or ‘mother of the universe’ and can be understood to mean “to become a mother of oneself, and to give birth to one’s new self.” Osho never used the used the title ‘Swamini’ or ‘Svamini’ as the female disciples of some traditional Indian religious paths have.

Now, I am Pavitro 

Thank you Radha

luni, 1 iulie 2013

TREAPTA MATEMATICII (Cum poţi depǎşi blocajele provocate de matematicǎ)

“Atunci cȃnd schimbi felul ȋn care priveşti lucrurile,
lucrurile pe care le observi se schimbǎ” – Wayne Dyer, scriitor

Este normal să ai emoții atunci când ai un examen important. Ai mai trecut și vei mai trece prin astfel de momente în viață! Rezultatul nu depinde doar de cât ai învățat, ci și de cum tratezi tensiunea momentului. În funcție de cum privim situația, stresul poate fi pozitiv, caz în care te stimulează, sau negativ, caz în care îți consumă energia pe care o poți folosi pentru rezolvarea subiectelor.  Cum ar fi ca ȋn ziua examenului, când te trezești, sǎ alegi să fii optimist(ǎ) şi sǎ iţi spui:  “Astǎzi dau BACUL, este ceva nou pentru mine. De-abia aştept sǎ vǎd cu ce mǎ confrunt!“.

Am lucrat timp de 14 ani ca profesor de matematică și am combinat partea de cunoștințe cu ceea ce se numește coaching, pentru a le elevilor încrederea că pot rezolva problemele și că pot reuși la examene! Astăzi, sunt și profesor de matematică și coach, și am avut prilejul să contribui, ca voluntar, în cadrul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro). Astfel, am experiență în a lucra și cu elevi din licee cu rezultate slabe la BAC, nu numai cu elevi din licee de renume.

În ultimii ani, să iei BACUL înseamnă să fii capabil să treci la matematică. Am constatat că și elevii buni, care au cunoștințele necesare, câteodată nu reușesc să treacă acest examen pentru că se blochează.  Din experința mea de ani de zile de lucru cu elevii, am văzut că următoarele recomandări te pot ajuta atunci când ai de trecut un examen important precum BACUL:

 Bea apǎ! Evitǎ cafeaua si bǎuturile care conţin cofeinǎ!
Cel mai frumos cadou pe care poţi sǎ ȋl oferi corpului tǎu în condiții de stres (și nu numai) este sǎ bei apǎ. Ȋmpiedici deshidratarea  corpului şi ȋţi aduci un aport de energie. Cofeina deshidrateazǎ şi ai nevoie de un şi mai mare aport de apǎ.

 Respirǎ!
Atunci cȃnd îţi dai seama cǎ te cuprind emoţiile negative, respirǎ de 3 ori profund (poți ȋnchide ochii, dacă te ajută). Pare ciudat, dar majoritatea oamenilor inspirǎ insuficient aer. O respiraţie profundǎ îţi aduce acea energie şi vitalitate de care ai nevoie ȋn timpul celor 3 ore de examen. Ce crezi, poți să le spui acelor gânduri și emoții negative să aștepte la ușă, până vei ieși de la examen? Astfel, vei reuși să te calmezi și să te concentrezi pe subiecte.   

 Și ce dacă ceilalți cred că subiectele sunt grele?!
Ceea ce pentru altul poate fi perceput ca fiind greu, pentru tine poate fi uşor. Nu uita că rezolvarea problemelor se punctează și parțial. Nu trebuie să rezolvi totul și nici ca rezolvarea ta să fie perfectă pentru a lua o notă de trecere la BAC.

 Foloseşte ȋntrebări! Ȋntrebǎrile te ajută să te concentrezi.
Exemple de ȋntrebǎri care te pot ajuta:
- “Dacǎ aş şti cǎ nu greşesc, ce aş face acum?”  - este o ȋntrebare utilǎ mai ales cȃnd eşti blocat ȋn ȋnceperea rezolvǎrii unei probleme.
- “Care este primul pas pe care ȋl pot face dacǎ, totuşi, aș putea să rezolv aceastǎ problemǎ?”
- “Sunt relaxat ȋn acest moment?“ – dacă nu, atunci adu-ți aminte de regula numărul 2 – Respiră!
- “Ce se ȋntȃmplǎ ȋn interiorul meu ȋn acest moment?” – acest lucru te ajută să te calmezi.
   
 Ignorǎ cuvintele care te blocheazǎ și concentrează-te pe ceea ce ştii!
Cȃnd citeşti textul unei probleme sunt cuvinte sau simboluri care te ȋmpiedicǎ sǎ te apuci de acea problemǎ? Pentru a evita să te blochezi, citeşte enunţul problemei de mai multe ori! Poți să deduci din enunţ relaţii evident corecte şi adevǎrate, să combini şi să asociezi aceste relaţii cu tot ce iţi trece prin minte ȋn acel moment. Foloseşte ȋntrebările de mai sus.

 Foloseşte ciornele și fii atent la timp!
Scrie pe ciorne tot ce iţi trece prin minte legat de rezolvarea exerciţiilor şi problemelor. Dupǎ ce rezolvi o problemǎ, trece-o pe curat. Evitǎ sǎ rezolvi totul pe ciornǎ şi apoi sǎ treci pe curat. Starea ta se schimbă în permanenţǎ şi, la sfȃrşit, s-ar putea sǎ nu mai ai timp sǎ treci totul pe curat sau s-ar putea sǎ treci greşit, tocmai din cauza emoţiilor.

 Deseneazǎ !
Foloseşte ciornele nu doar pentru uzul lor obișnuit. Cȃnd simţi cǎ te blochezi sau că ești agitat(ă), deseneazǎ orice iţi vine ȋn minte. Să desenezi te ajută să te linişteşti. 

M-au inspirat  Simona David-Crisbǎşanu, Ilinca Dobrin,  Horea  Murgu. Mulţumesc! 




miercuri, 19 iunie 2013

Dezvolt oamenii



Fiecare problemǎ/situaţie care apare ȋn viaţa mea o consider un dar de la Dumnezeu,
care vrea sa ȋmi transmitǎ mesajul: “Ce-ar fi dacǎ ai face lucrurile diferit ! "


Viitorul aparţine celor care cred ȋn frumuseţea viselor lor …

De-a lungul timpului am avut privilegiul de a lucra şi de a fi ȋn preajma a mii de adolescenţi, tineri şi adulţi. Ȋn tot acest timp (ȋn care principalul meu statut a fost acela de profesor de matematicǎ) mi-am dezvoltat abilitǎţi şi competenţe pentru a deveni mai eficient ȋn ceea ce fac. Faptul cǎ ştiu CE am de fǎcut este un lucru important ȋn dezvoltarea şi autocunoaşterea mea , dar faptul cǎ ştiu CUM, DE CE şi PENTRU CE fac ceea ce fac dǎ un alt sens vieţii mele.
Si pe lȃngǎ aceste abilitǎţi şi compentenţe am dobȃndit şi alte  statuturi. Unul din aceste statuturi este acela de coach.

Ȋntrebǎrile sunt rǎspunsuri ...

Acum ȋn calitatea mea de coach te acompaniez folosind ȋntrebǎri deschise şi ȋntrebǎri de clarificare, ȋţi ofer mijloace de ȋnvǎţare  şi te ajut:
- sǎ identifici zonele tale de dezvoltare;
-sǎ treci peste obstacolele şi problemele personale;
-sǎ dobȃndeşti noi abilitǎţi şi competenţe pentru a deveni mai eficient ȋn ceea ce faci;
-sǎ conştietizezi/sǎ hotǎrǎşti ce aspecte din comportamentul tǎu/obiceiuri sǎ pǎstrezi, pe care sǎ le accentuezi şi pe care sǎ le schimbi;
-sǎ-ţi ȋmbunǎtǎţeşti performanţa;
-sǎ-ţi creşti satisfacţia şi motivaţia ȋn ceea ce faci;
-sǎ-ţi identifici şi sǎ-ţi maximizezi punctele tale forte, respectiv sǎ-ţi minimizezi punctele tale slabe;
-sǎ-ţi identifici noi oportunitǎţi şi ameninţǎri ȋn activitǎţile tale;
-sǎ-ţi clarifici şi sa-ţi atingi obiectivele asumate;
-sǎ-ţi conştietizezi talentele, abilitǎţile şi darurile cele mai benefice pentru tine, pentru  aţi gǎsi direcţia ȋn viaţǎ şi rostul tǎu pe lume.

De ce şi pentru ce ai avea nevoie de un coach?
-ȋţi proiectezi un plan de carierǎ;
-te gȃndeşti care este amprenta pe care vrei sǎ o laşi ȋn muncǎ şi ȋn viaţǎ şi concepi un plan care sǎ transformi ideea ȋn realitate;
-ȋţi treci ȋn revistǎ viaţa şi descoperi tipare, convingeri, paradigme, capcane, valori, factori stimulatori şi visuri – toate astea pot sta la baza planului tǎu de dezvoltare personalǎ;
-hotǎrǎşti ce fel de echilibru vrei sǎ ai ȋntre muncǎ şi viaţa ta personalǎ;



Totul poate fi si altfel ....





miercuri, 24 aprilie 2013

Cedry2k - Extreme

Unu' se mandreste cu cat e el de ateu 
Si dispretuieste pe oricine crede in Dumnezeu;
Altul face urat sa te faca sa crezi
Ar fi in stare sa ti-l bage pe gat ca sa-l urmezi.
Unul n-are forta, altul e puternic, dar refuza torta bajbaind in intuneric.
Unii se vad salvati, altii se cred pierduti
Si toti se apara, agresand cealalta tabara.
Pozand in victime sau in carnivori, jucand roluri de fraieri sau de manglitori
Un geniu ascunde o capodopera, un cretin te acopera ca poate cineva il descopera.
Unii vad numa' jumatatea plina a paharului, altii pe cea goala gustand din amarul Lui
Unu-i curios adulmecand orice rahat, altul calca in el total dezinteresat.
Ca, unii pierd drumul, altii bat potecile, unii rup discotecile, altii bibliotecile.
Unii nu vor nimic, altii isi doresc totul, unii-s paranoici altii pun repede botul.
Unul face balamuc ca sufera prea mult, altul nu-si face curaj sa zica niciun cuvant.
Unul o freaca toata ziua, altul isi ia doua servicii facand infarct pana sa zica ''piua''.
Unii ratacesc, altii isi gasesc vocatia, dar gresesc fie metodele, fie destinatia.
Unii n-au limite, altora le sunt stabilite de altii dupa alte criterii tampite.
Da' prejudecatile nu te duc nicaieri, mai greu sa fii mai bun ca iei, mai bun ca ieri
Tot felul de tipuri de bestii cauta profiluri de trestii, eu nu halesc am indigestii! 
.. de la chestii indecente, si-s peste tot, nu ca as fii zgarcit dar nu-mi cere procente.
Apropo, unii strang la saltea, altii sparg cu mana rea ce scot intr-o luna de truda grea! 
Unii uita ca au copii, altii ii rasfata, unii ii ascund de viata, altii ii arunca in fata...
Unii uita sa zambeasca, altii i-au si viata-n ras si nu stiu decat sa se mascareasca
Unul nu are opinie, altul ii judeca pe toti impartind lumea intre el si restul de idioti.
Unii se supun oricui, altii lupta fara pauza contra nimanui fara vreo cauza.
Unii se neglijeaza si se sinucid usor, altii isi acorda atentie doar lor.
Unii n-au imaginatie, altii isi construiesc in cap o lume departe de civilizatie.
Unii-s orgoliosi, altii n-au demnitate, unii n-au rusine, altii n-au fermitate.
Unii cu in proprietate, sacre, altii-s amarati de glumele lor nesarate.
Unii primesc bezele, altii numai belele, unii n-au drepturi, altii abuzeaza de ele.
Unii ca mine ridica prea sus stolul, altii ca tine mangaie tandrii microfonul.
Sincer, nu stiu exact ce e cu noi oameni buni
De alegem sa raspundem pe dos la presiuni.
Cu reactii ce denota frica, stii ca daca viata e un test vom lua o nota mica.
Fiindca unii se cred zei, altii se cred nimeni
De aia neizpraviti ca tine si ipocriti ca mine ce nu gasesc destula iubire in sine 
Se regasesc in rime acum, numa' bïne!

http://www.youtube.com/watch?v=_iHoAog-07w

sâmbătă, 6 aprilie 2013

ARTA DE A TRĂI - MEDITAŢIA VIPASSANA



ARTA DE A TRĂI  - MEDITAŢIA VIPASSANA 
de S.N. GOENKA 

INTRODUCERE 

 Dl. S. N. GOENKA este profesor de Meditaţie Vipassana în tradiţia lui Sayagi U Ba 
Khin din Birmania. Fiind indian de origine, dl.Goenka s-a născut şi a crescut în 
Birmania. În această ţară a avut norocul să-l cunoască pe Sayagyi U Ba Khin şi să
înveţe tehnica de meditaţie Vipassana sub conducerea personală a acestuia. Dl. 
Goenka a practicat Vipassana timp de 14 ani sub îndrumarea profesorului său pînă
la numirea sa ca profesor de meditaţie Vipassana în 1969, când s-a stabilit în India 
unde a început să predea această tehnică. 
 Într-o ţară puternic divizată de diferenţe de castă şi religie, cursurile oferite de dl. 
Goenka au atras mii de oameni din toate păturile sociale. Li s-au alăturat mulţi 
oameni din întreaga lume, veniţi să participe la cursurile de meditaţie Vipassana. 
 Dl. Goenka a predat această tehnică la zeci de mii de oameni în cadrul a sute de 
cursuri de zece zile în India şi în alte ţări din Est şi Vest. În 1982 domnia sa a început 
să numească profesori asistenţi pentru a putea face faţă cererii crescânde de cursuri. 
În prezent se organizează în mod regulat cursuri în întreaga lume şi multe centre de 
meditaţie au fost înfiinţate sub îndrumarea sa. 
Tehnica predată de dl. S.N. Goenka reprezintă o tradiţie a cărei filiaţie poate fi 
urmărită până la Buddha. Buddha nu a predat niciodată o religie sectară; el a predat 
Dhamma — calea spre eliberare — care este universală. În aceeaşi tradiţie, 
atitudinea dlui S.N. Goenka este complet non-sectară. Din această cauză învăţătura 
sa exercită o atracţie puternică pentru oameni din toate păturile societăţii, din toate 
religiile dar şi pentru cei care nu aparţin nici unei religii, pentru oameni din toate 
părţile lumii. 
 Articolul următor este bazat pe un discurs public susţinut de dl. S.N.Goenka la 
Berna, Elveţia, în 1980. 


Arta de a trăi:  Meditaţia Vipassana 
de S. N. Goenka 

 FIECARE DINTRE NOI CAUTĂ PACE ŞI ARMONIE, pentru că de ele ducem lipsă
în viaţa noastră. Din când în când, noi toţi ne simţim agitaţi, iritaţi, în dizarmonie şi 
când suferim din cauza acestor stări negative, nu le păstrăm numai pentru noi înşine. 
Le transmitem adeseori şi celor din jur. Nefericirea se răspândeşte în atmosfera ce 
înconjoară un om nefericit şi cei care vin în contact cu acesta sunt afectaţi la rândul 
lor. Cu siguranţă că acest mod de viaţă nu este unul bun. 
 Ar trebui să trăim împăcaţi cu noi înşine şi cu toţi ceilalţi. În definitiv, omul este o 
fiinţă socială şi trebuie să trăiască în cadrul societăţii, interacţionând cu ceilalţi. Dar 
cum să trăim în pace? Cum să rămânem împăcaţi şi în armonie cu noi înşine şi să
menţinem pacea şi armonia în jurul nostru, astfel încât şi ceilalţi să poată trăi în pace 
şi armonie? 
 Pentru a ieşi din starea de nefericire în care ne aflăm, ar trebui să-i cunoaştem 
motivele de bază, cauza suferinţei. Dacă investigăm problema, devine clar că ori de 
câte ori începem să generăm orice negativitate sau impuritate în minte, devenim în 
mod inevitabil agitaţi. O negativitate în minte, o impuritate mentală nu poate coexista 
cu pacea şi armonia. 
 Cum începem să generăm negativitate? Iarăşi, prin investigaţie, acest lucru devine 
clar. Suferim mult atunci când găsim că cineva se comportă într-un mod care nu ne 
place, când se întâmplă ceva care nu ne place. Ni se întâmplă lucruri nedorite şi noi 
creăm tensiuni în interior. Lucruri dorite nu ni se întâmplă din cauza vreunui obstacol 
intervenit şi din nou creăm tensiuni în interior; începem să creăm noduri interioare. 
De-a lungul vieţii, continuă să se întâmple lucruri nedorite şi lucruri dorite pot sau nu 
să se întâmple şi acest proces de a reacţiona creând noduri – noduri Gordiene – face 
ca întreaga structură mentală şi fizică să fie atât de tensionată, atât de plină de 
negativitate, încât viaţa devine nefericită. 
 Acum, un mod de a rezolva problema este acela de a aranja astfel încât nimic 
nedorit să nu ni se întâmple în viaţă şi totul să se desfăşoare exact aşa cum ne-o 
dorim. Deci ar trebui să dobândim puterea sau altcineva ar trebui să aibă această
putere şi să ne vină în ajutor, aşa încât nimic nedorit să nu ni se întâmple în viaţă şi 
orice dorim să se întâmple. Aceasta este însă imposibil. Nu există nimeni în lume 
căruia să i se îndeplinească întotdeauna dorinţele, în a cărui viaţă totul să se 
desfăşoare în concordanţă cu propriile dorinţe, fără ca ceva nedorit să i se întâmple. 
Mereu se întâmplă şi evenimente contrare dorinţelor şi speranţelor noastre. Deci se 
pune întrebarea: Cum să nu reacţionăm orbeşte faţă de aceste evenimente nedorite? 
Cum să nu creăm tensiune şi cum să facem să rămânem în pace şi armonie? 
 În India, ca de altfel şi în alte ţări, oameni sfinţi şi înţelepţi din trecut au studiat 
această problemă – problema suferinţei umane – şi au găsit o soluţie: dacă ni se 
întâmplă ceva nedorit şi începem să reacţionăm generând furie, frică sau oricare altă
negativitate, atunci trebuie să ne îndreptăm atenţia cât mai rapid spre altceva. De 
exemplu, te ridici, iei un pahar cu apă şi începi să bei – furia ta nu se va amplifica; ba 
chiar va dispărea. Sau începi să numeri: unu, doi, trei, patru. Sau începi să repeţi un 
cuvânt, o frază, ori o mantră, poate numele unei zeităţi sau al unei persoane sfinte 
faţă de care eşti devotat; mintea este îndreptată în altă direcţie şi, într-o oarecare 
măsură, vei scăpa de starea de spirit negativă, de furie. 3
 Această soluţie a fost folositoare, a dat rezultate. Şi încă mai dă rezultate. 
Practicând aceasta, simţim că mintea se eliberează de agitaţie. De fapt, această
metodă acţionează, totuşi, numai la nivelul conştientului. În realitate, abătând atenţia, 
se împinge negativitatea adânc în subconştient şi la acest nivel ea continuă să
genereze şi să multiplice această impuritate. La nivelul de suprafaţă este un strat de 
pace şi armonie, dar în adâncurile minţii este un vulcan latent, care poate să
explodeze mai devreme sau mai târziu cu erupţii violente. 
 Alţi exploratori ai adevărului interior au mers şi mai departe în căutările lor şi, 
experimentând în ei înşişi realitatea minţii şi materiei, şi-au dat seama că abătând 
atenţia nu facem decât să fugim de problemă. Evadarea nu este o soluţie; trebuie să
înfruntăm problema. Oricând apare în minte o negativitate, observ-o doar, înfrunt-o 
doar. De îndată ce începi să observi o negativitate mentală, aceasta începe să îşi 
piardă toată puterea. Încetul cu încetul îşi pierde din intensitate şi dispare. 
 O soluţie bună, căci evită ambele extreme: atât reprimarea cât şi libera 
manifestare. Îngropând negativităţile în subconştient, acestea nu vor dispărea, iar 
permiţându-le să se manifeste prin acţiuni fizice sau verbale, vor crea şi mai multe 
probleme. Dar dacă doar le observăm, atunci negativităţile vor dispărea, vor fi 
eradicate şi ne eliberăm de ele. 
 Aceasta sună minunat, dar este oare cu adevărat realizabil? Nu este uşor să ne 
înfruntăm propriile negativităţi. Când izbucneşte furia, ne acaparează atât de repede, 
încât nici nu sesizăm. Atunci, mânaţi de furie, comitem anumite acţiuni fizice sau 
verbale, care ne sunt dăunătoare atât nouă, cât şi altora. Mai târziu, când furia s-a 
domolit, începem să ne plângem şi să ne căim, ne cerem scuze, în mod repetat, de 
la cei în cauză, sau de la Dumnezeu: „O, am făcut o greşeală, te rog, iartă-mă!” Dar 
data viitoare, într-o situaţie similară, reacţionăm din nou în acelaşi fel. Toate aceste 
regrete nu folosesc la nimic. 
 Dificultatea este că nu suntem conştienţi când apare o negativitate. Apare la nivelul 
subconştientului profund, iar apoi, pe când ajunge la nivelul conştientului, a dobândit 
deja atâta forţă, încât ne copleşeşte foarte repede şi nu o putem observa. 
 Atunci ar trebui probabil să-mi angajez un secretar personal, în aşa fel încât, ori de 
câte ori se porneşte furia, el să îmi spună: „Uite stăpâne, se porneşte furia”. Dar cum 
nu ştiu când se va porni această furie, trebuie să-mi angajez trei secretari personali, 
în trei schimburi, pentru toată ziua. Să presupunem că îmi pot permite acest lucru şi 
furia izbucneşte. Imediat secretarul meu îmi zice: „O stăpâne, uite, s-a pornit furia!” 
Primul lucru pe care îl fac este să îi trag o palmă şi să-l cert: „Ce, eşti nebun? Crezi 
că eşti plătit să-mi dai lecţii?” Sunt atât de copleşit de furie încât nici un sfat bun nu 
mă va ajuta. 
 Chiar presupunând că predomină înţelepciunea şi nu-l cert, iar în loc de aceasta îi 
zic: „Îţi mulţumesc foarte mult. Acum trebuie să stau jos şi să observ furia”. Este oare 
posibil? De îndată ce închid ochii şi încerc să observ furia, motivul furiei îmi vine 
imediat în minte – persoana sau incidentul care mi-a cauzat furie. În acest caz eu nu 
observ furia în sine; observ doar stimulul extern al acestei stări de spirit. Aceasta va 
duce doar la amplificarea furiei, deci nu poate fi o soluţie. Este foarte dificil de 
observat o negativitate în mod abstract, emoţia abstractă, desprinsă de cauza 
exterioară care a provocat-o. 
 Totuşi, cel care a ajuns la adevărul suprem, a găsit o soluţie adevărată. El a 
descoperit că oricând apare în minte o negativitate încep să se petreacă simultan la 
nivel fizic două lucruri. Unul este acela că respiraţia îşi pierde ritmul normal. Începem 
să respirăm mai intens ori de câte ori o negativitate ne apare în minte. Aceasta este 
uşor de observat. La un nivel mai subtil, începe să se producă în corp o reacţie 4
biochimică – rezultând în apariţia unei senzaţii. Orice negativitate va genera o 
senzaţie sau alta în interiorul corpului. 
 Aceasta este o soluţie practică. Un om obişnuit nu poate să observe negativităţile 
mentale abstracte – frică, mânie sau pasiune abstractă. Dar cu o pregătire şi cu un 
antrenament adecvat este foarte uşor să observăm respiraţia şi senzaţiile din 
interiorul corpului – toate acestea fiind strâns legate de negativităţile mentale. 
 Respiraţia şi senzaţiile mă vor ajuta în două feluri. Mai întâi, ele vor fi secretarii mei 
personali. De îndată ce o negativitate apare în minte, respiraţia se modifică, ea 
începe să strige: „Fii atent, ceva nu este în regulă!” Nu pot să pălmuiesc respiraţia; 
trebuie să-i accept avertismentul. În acelaşi mod, senzaţiile îmi vor spune că ceva nu 
este în regulă. Atunci, fiind avertizat, încep să observ respiraţia, senzaţiile şi constat 
că, foarte repede, negativitatea a dispărut. 
 Acest fenomen fizico-mental este ca o monedă cu două feţe. De o parte se află
gândurile sau emoţiile care apar în minte. De cealaltă parte se află respiraţia şi 
senzaţiile din interiorul corpului. Orice gând, orice emoţie, orice negativitate 
influenţează respiraţia şi senzaţiile din acel moment. Astfel, observând respiraţia sau 
senzaţia, observăm de fapt impurităţile mentale. În loc să evităm problema, înfruntăm 
realitatea, aşa cum este ea. Constatăm astfel că aceste impurităţi îşi pierd puterea, 
nu ne mai copleşesc ca în trecut. Dacă continuăm să le observăm, ele vor dispare în 
cele din urmă de tot, iar noi vom începe să trăim o viaţă împăcată şi fericită, o viaţă
din ce în ce mai liberă de negativităţi. 
 În acest fel, tehnica auto-observării ne arată realitatea sub cele două aspecte ale 
sale: interior şi exterior. Anterior, fiecare dintre noi privea doar în afară, omiţând 
adevărul interior. Întotdeauna am căutat în exterior cauza nefericirii noastre; 
întotdeauna am învinovăţit şi am încercat să schimbăm realitatea exterioară. 
Ignorând realitatea interioară, nu am înţeles niciodată că, de fapt, cauza suferinţei 
rezidă în interiorul nostru, în reacţiile noastre oarbe la senzaţiile plăcute şi la 
senzaţiile neplăcute. 
 Acum, fiind antrenaţi, putem vedea şi cealaltă faţă a monedei. Putem fi conştienţi 
de propria respiraţie precum şi de ceea ce se întâmplă în interior. Fie respiraţia, fie 
senzaţia, învăţăm cum să le observăm fără să ne pierdem echilibrul minţii. Încetăm 
să reacţionăm şi să ne multiplicăm suferinţele. În schimb, permitem negativităţii să se 
manifeste şi să dispară. 
 Cu cât cineva practică mai mult această tehnică, cu atât mai repede se dizolvă
negativităţile. Încetul cu încetul, mintea se eliberează de impurităţi, devine pură. O 
minte pură este întotdeauna plină de iubire - iubire dezinteresată faţă de toţi ceilalţi, 
plină de compasiune pentru slăbiciunile şi suferinţele altora, plină de bucurie pentru 
succesul şi fericirea lor, plină de ecuanimitate (echilibru, calm, stăpânire de sine) în 
faţa oricărei situaţii. 
 Când cineva ajunge la stadiul acesta, atunci viaţa sa se schimbă în profunzime. 
Nu-i mai este posibil să comită o acţiune fizică sau verbală prin care să perturbe 
pacea şi fericirea altora. În acelaşi timp, o minte ecuanimă nu numai că devine 
împăcată cu ea însăşi, dar întreaga atmosferă din jur este pătrunsă de pace şi 
armonie, influenţându-i si pe alţii, ajutându-i şi pe alţii. 
 Învăţând să rămânem echilibraţi în faţa a tot ceea ce trăim în interior, dezvoltăm 
detaşare şi faţă de tot ceea ce întâlnim în situaţiile din exterior. Dar această detaşare 
nu este nicidecum o evadare din realitate sau indiferenţă faţă de problemele lumii. 
Cei care practică Vipassana în mod regulat devin mai sensibili la suferinţele altora şi 
fac tot ce le stă în putinţă ca să aline suferinţa – dar nu prin agitaţie, ci cu o minte 
plină de iubire, compasiune şi ecuanimitate. Ei învaţă indiferenţa sacră – cum să se 5
angajeze din plin, cum să se implice din plin spre a-i ajuta pe alţii, păstrându-şi în 
acelaşi timp echilibrul minţii. Astfel ei rămân împăcaţi şi fericiţi, lucrând în slujba păcii 
si fericirii altora. 
 Aceasta este învăţătura lui Buddha: o artă e a trăi. El niciodată nu a fondat sau 
predat vreo religie sau vreun „ism”. El nu şi-a instruit ucenicii niciodată să practice 
vreun rit sau ritual, vreo formalitate goală. În loc de acestea, el i-a învăţat să observe 
doar natura, aşa cum este ea, observând realitatea interioară. Din cauza ignoranţei, 
continuăm să reacţionăm într-un mod care ne este dăunător atât nouă, cât şi altora. 
Dar când apare înţelepciunea – înţelepciunea de a observa realitatea aşa cum este 
ea – acest obicei de a reacţiona dispare. Când încetăm să reacţionăm orbeşte, 
atunci devenim capabili de acţiune adevărată – acţiunea provenind dintr-o minte 
echilibrată, care vede şi înţelege adevărul. O astfel de acţiune nu poate fi decât 
pozitivă, constructivă, benefică atât nouă cât şi altora. 
 Deci ceea ce este necesar este: să „te cunoşti pe tine însuţi”, sfatul pe care l-au dat 
toţi înţelepţii. Trebuie să ne cunoaştem pe noi înşine, nu numai la nivel intelectual, la 
nivel de idei şi teorii şi nu numai la nivelul emoţiilor, sau al devoţiunii, acceptând 
orbeşte ceea ce am auzit sau citit. O astfel de cunoaştere nu este suficientă. Trebuie 
să cunoaştem realitatea la nivelul experienţei. Trebuie să experimentăm direct 
realitatea acestui fenomen fizico-mental. Numai şi numai această cunoaştere ne va 
ajuta să ne eliberăm de suferinţă. 
 Această experienţă directă a propriei realităţi interioare, această tehnică de autoobservare este ceea ce se cheamă meditaţia Vipassana. În limba vorbită în India pe 
timpul lui Buddha „passana” însemna a vedea în accepţia obişnuită a termenului, cu 
ochii deschişi, dar „vipassana” înseamnă observarea lucrurilor aşa cum sunt în 
realitate, nu aşa cum par să fie. Adevărul aparent trebuie să fie penetrat până când 
se ajunge la adevărul ultim al întregii structuri fizico-mentale. Când experimentăm 
acest adevăr, când învăţăm să nu mai reacţionăm orbeşte, să încetăm să generăm 
negativităţi – atunci, în mod natural, vechile negativităţi sunt eradicate. Ne eliberăm 
de nefericire şi trăim fericirea adevărată. 
 INSTRUIREA ÎN CADRUL CURSULUI DE MEDITAŢIE SE DESFĂŞOARĂ ÎN 
TREI PAŞI. Într-un prim pas, fiecare participant trebuie să se abţină de la orice 
acţiune, fizică sau verbală, care perturbă pacea şi armonia altora. Nu putem lucra 
pentru eliberarea de impurităţi mentale şi, în acelaşi timp, să continuăm să înfăptuim 
acţiuni fizice sau verbale care multiplică aceste impurităţi. De aceea, un cod al 
moralităţii este primul pas esenţial în această practică. Participanţii se obligă să nu 
omoare, să nu fure, să nu aibă relaţii sexuale, să nu mintă şi să nu folosească
intoxicante. Abţinându-ne de la astfel de acţiuni, îi permitem minţii să se liniştească
suficient pentru a face pasul următor. 
 Pasul următor constă în dezvoltarea unui oarecare control asupra acestei minţi 
sălbatice, antrenând-o să rămână concentrată asupra unui singur lucru: respiraţia. 
Încercăm să ne concentrăm atenţia asupra respiraţiei cât mai îndelung posibil. 
Acesta nu este un exerciţiu de respiraţie, nu se controlează respiraţia. Doar se 
observă respiraţia naturală, aşa cum este ea, cum intră, cum iese. În acest fel, ne 
calmăm mintea şi mai mult, astfel încât ea nu mai este stăpânită de negativităţi 
violente. În acelaşi timp, ne concentrăm mintea, făcând-o ascuţită şi penetrantă, 
capabilă de cunoaştere. 
 Aceşti doi primi paşi: a trăi o viaţă morală şi controlul asupra minţii sunt foarte 
necesari şi utili prin ei înşişi, dar ei conduc la suprimarea negativităţilor dacă nu 
facem şi al treilea pas - purificarea minţii de impurităţi prin dezvoltarea cunoaşterii 6
propriei naturi interioare. Aceasta este Vipassana: experimentarea propriei realităţi 
prin observarea sistematică şi detaşată, în noi înşine, a fenomenului fizico-mental 
aflat în perpetuă schimbare, acest fenomen manifestându-se ca senzaţii. Aceasta 
este esenţa învăţăturii lui Buddha: auto-purificare prin auto-observare. 
 Aceasta poate fi practicată de oricine. Fiecare se izbeşte de problema suferinţei. 
Aceasta este o maladie universală, care necesită un remediu universal, nu unul 
sectar. Când suferim din cauza furiei, nu există furie buddhistă, furie hindusă, sau 
furie creştină. Furia este furie. Când devenim agitaţi din cauza furiei, nu este o 
agitaţie creştină, hindusă sau buddhistă. Maladia este universală. Remediul trebuie 
să fie de asemenea universal. 
 Vipassana este un astfel de remediu. Nimeni nu va obiecta la un cod de viaţă care 
respectă pacea şi armonia altora. Nimeni nu va obiecta la dezvoltarea controlului 
asupra minţii. Nimeni nu va obiecta la dezvoltarea cunoaşterii realităţii interioare prin 
care este posibilă eliberarea minţii de negativităţi. Vipassana este o cale universală. 
 Observând realitatea aşa cum este, prin observarea adevărului interior - aceasta 
este cunoaşterea de sine în mod direct, la nivelul experienţei concrete. Practicând, 
ne eliberăm de nefericirea datorată impurităţilor mentale. De la adevărul aparent, 
grosier, exterior, pătrundem până la adevărul ultim al minţii şi materiei. Apoi 
transcendem toate acestea şi experimentăm un adevăr care este dincolo de minte şi 
materie, dincolo de timp şi spaţiu, dincolo de condiţionarea relativităţii: adevărul 
eliberării totale de toate negativităţile, de toate impurităţile, de toate suferinţele. Ce 
nume i se va da acestui adevăr ultim, este irelevant; el este însă idealul suprem al 
fiecăruia. 
 Fie ca noi toţi să experimentăm acest adevăr ultim. Fie ca toţi oamenii să se 
elibereze de suferinţă. Fie ca ei să se bucure de adevărata fericire, adevărata pace, 
adevărata armonie. 

 FIE CA TOATE FIINŢELE SĂ FIE FERICITE!
Informaţii suplimentare despre meditaţia Vipassana şi programul  cursurilor din întreaga lume se găsesc pe site-ul web Vipassana:
http://www.ro.dhamma.org/index.php?L=7
Informaţii despre cursurile din România se găsesc pe site-ul web al  Fundaţiei Vipassana România: http://www.ro.dhamma.org/index.php?L=7