miercuri, 29 august 2012

Karma şi reîncarnarea


Meditaţia activează imensul potenţial al omului. Oprind continuele agitaţii ale minţii
şi învăţând-o pe aceasta să-şi focalizeze puterea de  concentrare, se poate dobândi un control asupra ei. A lua cunoştinţă de propriile noastre gânduri contribuie la dezvoltarea puterii de transmitere a acestora către ceilalţi. E nevoie, totuşi, să fim foarte atenţi să emitem numai energie pozitivă, vibrantă, amabilă şi reverenţioasă. Ca să înţelegeţi de ce e nevoie de o asemenea precauţie în emiterea gândurilor, trebuie să trecem în revistă problema karmei şi a ideii de reîncarnare.

Există o lege fizică ce stabileşte că „orice acţiune provoacă o reacţie opusă de aceeaşi intensitate". lisus învăţa: „Faceţi celorlalţi tot ceea ce aţi dori ca aceştia să facă pentru voi". Ambele principii sunt exprimate în legea Karmei, sau a cauzei şi efectului. Această lege acţionează ca un bumerang. Orice gând sau faptă care provine de la o persoană se întoarce mereu la aceasta. E posibil să nu se prezinte din nou sub aceeaşi formă, dar, mai târziu, toată lumea are de înfruntat rezultatele propriilor ei acţiuni. O persoană veselă şi generoasă obţine imediat în jurul ei un răspuns de simpatie şi dragoste. Egoismul, dimpotrivă, e automat respins de ceilalţi, până când va învăţa să elimine din el această calitate negativă. Aşa e legea! Reacţiile karmice nu se produc într-un mod imediat. Deseori, lecţiile nu se învaţă cu uşurinţă şi atitudinile negative se pot prelungi timp de mulţi ani. O singură viaţă nu este suficientă pentru a atinge Perfecţiunea.

Toate persoanele se reîncarnează de mai multe ori. Acesta este motivul aparentei inegalităţi între indivizi. Unii sunt săraci, iar alţii - bogaţi.. Unii sunt veseli, iar alţii sunt trişti. Unii sunt sănătoşi, iar alţii sunt bolnavi. Cauza acestor discrepanţe nu trebuie căutată în vreun destin crud sau într-un Dumnezeu indiferent la soarta oamenilor, ci în propria Karma. Acum se poate pricepe de ce nimeni nu trebuie să se lase înşelat de fachiri sau de negustorii de mantre magice şi de reţete de iluminare instantanee. Aceşti falşi guru care preconizează o realizare imediată a Adevărului absolut, în final nu aduc decât şi o mai mare decepţie, pentru că fiecare om trebuie să înfrunte, mai devreme sau mai târziu, efectele propriilor lui fapte.

Viaţa fiecăruia este propria lui responsabilitate. A invoca dificultăţile sau circumstanţele nefericite, a da vina pe părinţi ca le-a lipsit o psihologie adecvată pentru educarea noastră, înseamnă a ocoli abil problema. Numai şi numai când vom înţelege să ne spiritualizăm vieţile, vom putea rupe roata naşterilor şi morţilor noastre şi vom găsi pacea în uniunea cu Fiinţa.

Reîncarnarea nu este o credinţă exclusiv orientală. E un fapt de viaţă la care se referă, într-o formă sau alta, aproape toate principalele religii şi filosofii mistice. Investigaţiile au dat la iveală că era o doctrina deja acceptată, mai puţin în anumite religii, în epoca lui lisus, şi este încă o parte integrantă a credinţelor anumitor secte iudaice. Biblia nu conţine nici un fel de condamnare a principiului reîncarnării. Dimpotrivă, când Hristos a fost întrebat când se va întoarce Ilie, a răspuns că Ilie s-a întors, referindu-se la loan Botezătorul. Origene, care aparţine primei Biserici Creştine Greceşti, a scris chiar despre preexistenta sufletului, şi acest concept a fost fundamental acceptat de Biserică până în secolul al IV-lea după Hristos. Mai recent, papa Pius XII l-a numit pe Origene doctor al Bisericii Universale, prilej cu care îndemna, dacă nu la acceptarea, măcar la tolerarea învăţăturilor lui. Dar reîncarnarea nu este numai un principiu abstract. Toată lumea a experimentat memoriile vieţilor trecute într-un moment sau altul al existenţei. Sunt acele persoane, acele locuri, acele situaţii pe care avem impresia ca le-am mai văzut şi altă dată, deşi luăm contact cu ele pentru prima oară în viaţa. Nu e chiar aşa de rară senzaţia, umblând sau vorbind cu un necunoscut, că experimentăm un misterios sentiment de familiaritate. Asta pentru că e vorba de o persoană cunoscută în vieţile anterioare. La fel putem spune şi despre anumite locuri, în anumite ocazii, cineva se trezeşte din vis părându-i extrem de familiar, deşi nu are nici o legătură cu viaţa sau cu ambianţa din jur. E vorba de un segment de viaţă trecută care a apărut Ia suprafaţa minţii ca să ajute karma prezentă.

Swami Vishnu Devanda – Puterea Mintii Descoperirea Si Disciplinarea Fortei Mentale

Niciun comentariu: